4. finálový zápas hokejovej Slovnaft extraligy pre Skalicu

06.04.2009 Celý región

HK 36 Skalica - HC Košice 8:2 (3:1, 1:1, 4:0) - stav série: 1:3
Góly: 13. T. Višňovský (J. Mikúš, Hranáč), 18. D. Pašek (Zálešák, R. Školiak), 20. D. Pašek (Zálešák, R. Školiak), 21. Pálffy (J. Mikúš, Hranáč), 45. Šátek (T. Višňovský, Kocák), 51. R. Hartmann (J. Mikúš, Pálffy), 57. Ďurák (Zálešák, R. Školiak), 60. F. Novák (Beňa) - 7. Kmiť (M. Šterbák, Michel Miklík), 33. Michel Miklík (Kmiť, Húževka)
Vylúčení: 8:9 na 2 min, navyše: 45. Lipovský a 55. P. Mocek (obaja Košice) 10 min nešp. správanie
presilovky: 3:0
oslabenia: 1:0
rozhodovali: Baluška, J. Konc - Mášik, J. Tvrdoň
4291 divákov

Skalica: Rybár - Gründling, Hranáč, Škápik, Ďurák, Škadra, Jendek, Beňa, Gula - Pálffy, J. Mikúš, R. Hartmann - R. Školiak, Zálešák, D. Pašek - T. Višňovský, Kocák, Šátek - Kutálek, F. Novák, Malík
Košice: Lipovský - M. Šterbák, J. Tabaček (26. Chmelo), T. Slovák, P. Mocek, M. Grman, Špelda - J. Kopecký, Juraj Faith, P. Bartoš - Rudolf Huna, S. Gron, Jenčík - Michel Miklík, Húževka, Kmiť - Šimurda, Juraj Sýkora, Ščurko (48. - 57. Deyl)

Prvá domáca línia už tradične v úvodnom striedaní naznačila svoje ofenzívne možnosti. Pálffyho vtipný bekhendový príťuk v 20. sekunde Mikúš sám pred brankárom nevyužil, neskôr po nedorozumení Košičanov v strednom pásme sa Kutálek namiesto strely zoči-voči Rybárovi rozhodol pre jalovú motanicu. Potom prišli na rad aj hostia, keď kanonier Kopecký v čistej pozícii stroskotal na rýchlom betóne skalického ochrancu svätyne. Hra domácich mala tendencie od stagnácie do poklesu, čo demonštrovala najprv chabá presilovka. Následne aj Kmiťove manévre, ktoré "sám vojak v poli" využil, hoci sa v okolí bránky motali traja súperi. Košičania kontrolovali vývoj proti tímu, ktorého individuality sa nevedeli nájsť v ich, ani vo vlastnom systéme. A tak pomohol súper. Východniari, tak prísne disciplinovaní v prvých troch zápasoch, "vyrobili" dva fauly v rozpätí dvoch sekúnd a hoci Skaličania rozohrali veľkú výhodu zle, po následnej kanonáde dorazil na 1:1 Višňovský. Záver časti patril druhému záhoráckemu útoku, ktorý vytváral vo svojich striedaniach tlak a dvakrát ho zakončil Pašek.
Na 4:1 zvýšil 61. gólom sezóny Pálffy už po 34 sekundách druhého dejstva. Po kolmom pase svojho centra si na modrej vyakceleroval náskok pred obrancami a rutinérsky zavesil. Pašek sa sám zbavil hetriku, keď na rozdiel od predchádzajúcich zakončení z prvej tentoraz zvolil komplikovaný blafák. Skaličania evidentne na koni si v nápore vytvárali ďalšie šance, ale ich apetít skopíroval aj súper. Košičania sa totiž postupne otriasli z nečakanej série úderov a po redukujúcom góle Miklíka nemali ďaleko ani k ďalším. Záhorákov dostali na pár minút pod tlak, ale k záveru druhej tretiny sa zrevitalizovali a pribudli šance aj na ich konte.
V tretej časti sa aj tak pomerne príťažlivý hokej ešte viac zatraktívnil. Košičania sa pokúšali o zvrat v zápase, čo ofenzívne nabudenému tímu HK 36 ladilo do nôt. Z dynamických "presýpacích hodín" sa sprvoti rodili nebezpečné akcie hostí, lenže gól dal Šátek. Všetko bolo jasné po šiestom kuse domácich, ktorý padol v presilovke po nádhernej osi v súlade so zápisom zostáv - Pálffy-Mikúš-Hartmann. Do konca zápasu ešte vzrušila mela s päsťami, z následnej presilovky siedmy gól Skalice, zranenie hosťujúceho rutinéra Bartoša a Novákov gól v oslabení.
Peter Oremus, tréner Skalice: "Dnešné víťazstvo je zaslúžené. Po včerajšej prehre sme zvládli ťažkú psychickú situáciu a dúfam, že nás to naštartovalo. Ešte stále nie je rozhodnuté a naším cieľom musí byť výhra série. "
Anton Tomko, tréner Košíc: "Zo začiatku sme hrali dobre, hrali sme disciplinovane, išli sme do vedenia. Potom súper dvakrát využil naše chyby. V závere sme chceli ešte otočiť výsledok, ale gól už posadil Skalicu na koňa. Záver sa už len dohrával. "
Dušan Pašek, Skalica: "Sme radi, že séria sa ešte nekončí. Ideme do Košíc a pokúsime sa to tam zdramatizovať. Nechcem mať nejaké silné vyhlásenia, ale dáme do toho všetko. "
Miroslav Lipovský, Košice: "Do tretej tretiny sme šli s tým, že to ešte otočíme. Nebrali sme to ako stratený zápas. Nevyšlo to a tak musíme vyhrať ďalší. "
 

Vyberte región